Ai dureri de cap atunci când folosești computerul? Poți avea gâtul înțepenit sau spatele dureros? Sunt dureri clasice. Iar una dintre ele are ca punct de plecare vederea Ochii: dureri și alte neplăceri cauzate de computer

Cum iți afectează vederea corpul

Pe măsura ce îmbătrânești, ochii incep să sufere de o tulburare numita prezbiopie. Pentru persoanele peste 40 de ani, această modificare se manifestă prin tendința de a depărta cartea de ochi atunci când citesc; ecranul calculatorului devine putin mai neclar, chiar și cu ochelari. Neclaritatea monitorului le dă astfel dureri de cap. Utilizarea greșită a ochelarilor este o problemă:nu citi peste ei sau pe sub ei. Greșeli frecvente, sunt aplecarea în față pentru a citi ce scrie pe ecran sau lăsatul pe spate.

Ergonomia

Subiectul este foarte important priveind lucrul la birou.Sfaturile următoare îți va capul, gâtul, spatele și umerii-Plasează monitorul în fața ta nu într-una din părți (distanța față de tine ar trebui să fie de 50-66 cm).

Monitorul să nu fie si-tuat nici prea sus, dar nici prea jos.DrJamesSheedy,expert,domeniul îngrijirii ochilor, spune că înălțimea optimă poate fi gă-sită dacă poziționezi centrul monitorului la 190-22cm sub n nivelul privirii tale drept inainte. Dacă îți repoziționezi scaunul, mâinile trebuie să îți fie paralele cu podeaua când scrii la computer, iar picioarele ar trebui să se sprijine pe podea. In final, nu uita să îți menții poziția corectă atunci cand stai la birou:ține spatele drept și umerii trași în spate. Postura optimă te va a-juta să scapi de durerile musculare și să îți menți și sănătatea ochilor.

Protecția ochilor la calculator

Până nu demult, televizorul era văzut ca principalul inamic al sănătăţii ochilor, în astăzi, calculatorul a de-venit un factor mult mai periculos şi îngrijorător .De miciluămcontact cu calculatorulși, avem tendinţa de a petrece o mai mare parte din timp în faţa monitorului pentru activităţi diverse retele de socializare online etc.

Statul abuziv cu ochii în calculator creşte riscul așa numi-tului sindrom al privitului la computer, o afec-ţiune care vizează în special copiii şi adoles-cenţii care au o capacitate oculară insuficient dezvoltată. Redu-cem riscul apariţiei problemelor de vedere, folosind cu modera-ţie calculatorul.Potrivit specialiştilor, nu ar trebui să petrecem mai mult de 4 ore pe zi în faţa acestu-ia. La fiecare oră petrecută în faţa monitorului, tre-bue să facem o pauză de 5-10 minute, pentru rela-xarea ochilor.Distanța recomandată între ochi si monitor trebuie să fie încadrată între 46-72 cm. ochilor.

Sfaturi: Prevenirea sindromului privitului la computer

Mulți pediatrii cred cĂ ,,lumea interioară” este cea care provoacă miopia la copii, nu ereditatea. Activitatea la computer este periculoasĂ dacă nu este supravegheată de părinți sau dacă este efectuată cu lipsă de moderțtie. O problemî importantă ce vizează sănătatea publică este sindromul privitului la computer, ce afectează în special co-pii, care nu au capacitatea oculară suficient dezvoltată pentru a putea lucra la computer.

Pentru a preveni această problemă, urmează sfaturile următoare:

  • Înainte de a incepe scoala, fiecare copil trebuie să fie supus unui examen ocular amănunțit, incluâand vederea de aproape (cititul și lucratul la computer) și vederea la distantță;
  • Computerul și accesoriile lui trebuie astfel aranjate incât să fie potrivite pentru un copil,nu pentru un adult;
  • Distanța între ochii copilului și computer trebuie să fie 46 -72cm, altfel efortul este mai mare produce neplăceri;
  • Părinții și profesorii trebuie să fie atenți pentru a observa dacă cei mici au vreo problemă cu ochii: roșeață, fre-care, frecvență, intoarcerea capului sau alte mișcări neobișnuite, oboseală sau vedere in ceață; evitarea computeru-lui poate fi si ea un semn de disconfort;
  • Cereți sfatul medicului ori de câte ori vi se pare ceva ciudat cu vederea celui mic sau dacă acuză vreo durere.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Call Now Button