AFG – utilizată cu succes încă din 1960
AFG sau antiofluorografia este o investigație utilizată în domeniul oftalmologică încă din anii 1960. Examinarea presupune utilizarea unei substanțe de contrast pentru obținerea unei imagini precise a retinei, mai exact a vaselor sanguine corio-retiniere. Această investigație AFG ajută la identificarea leziunilor oculare, a ischemiei din retinopatia diabetică și a multor altor afecțiuni ce afectează vederea și sănătatea ochilor.
Cum funcționează?
AFG este o intervenție rapidă, ce nu provoacă disconfort pacientului. Nu va exista contact direct cu ochiul, iar substanța de contrast va fi injectată în venă, înainte de procedură. Substanța ajunge în vasele de sânge ale ochiului, iar imaginile rezultate ne indică anormalități sau deteriorări la nivelul acestor vase de sânge sau la nivelul retinei.
Unii pacienți prezintă o ușoară greață în timpul procedurii, dar este o senzație ce trece la fel de repede cum apare. Reacțiile adverse sunt destul de rare și includ erupții cutanate, mâncărimi, respirație dificilă, stare de leșin, etc. Procedura în sine este una sigură, aceste reacții alergice apar de fapt la substanța de contrast și sunt aceleași cu efectele adverse din cadrul altor proceduri medicale realizate tot cu substanță de contrast – exemplu: tomograf.
Medicul este singura persoană care poate recomanda realizarea unei examinări AFG, după un consult inițial. Această investigație nu este indicată însă în cazul femeilor însărcinate pentru că nu se cunosc efectele asupra fătului. Așa că, dacă ești însărcinată sau bănuiești că există o sarcină, dar nu este confirmată, nu uita să precizezi acest lucru medicului tău.
Investigația AFG este utilizată mai des în monitorizarea efectelor tratamentelor prescrise în cazul tulburărilor oculare precum retinopatia diabetică și degenerescența maculară. Este important să urmărim această evoluție pentru a ne da seama dacă tratamentul funcționează sau nu, înainte de a produce alte deteriorări vederii și sănătății ochiului.
Nu, pacientul se va simți confortabil pe toate durata procedurii pentru că AFG nu implică contact direct cu ochiul. În cel mai rău caz, pacientul poate resimți un disconfort odată cu apariția senzației de greață.