Ce este biometria optică și ultrasonică?
Biometria oculară reprezintă o examinare ce are ca scop determinarea lungimii globului ocular. Această investigație este utilă în cazul pacienților ce necesită operație de cataractă pentru că rezultatele testului indică puterea cristalinului artificial care trebuie implantat. Realizarea biometriei este extrem de importantă pentru a obține rezultate cât mai bune și pentru a reda vederea pacientului afectat de cataractă.
Cum funcționează?
Biometria optică și cea ultrasonică sunt două proceduri diferite. Biometria ultrasonică este varianta clasică și implică ultrasunete emise în cornee, contact cu ochiul și un disconfort pentru pacienți (ce poate fi minimizat prin anestezie), în timp ce biometria optică este opțiunea modernă ce utilizează laserul cu infraroșu și se realizează fără a fi necesar contact cu ochiul, deci disconfortul este eliminat din start.
Biometria optică a apărut ca o necesitate de a elimina erorile în măsurători care apăreau în cazul biometriei ultrasonice. În ziua de astăzi, biometria optică este folosită în majoritatea situațiilor pentru că nu este invazivă pentru pacienți, nu necesită anestezie sau picături dilatante și oferă rezultate mult mai precise.
Biometria ultrasonică rămâne utilă în cazurile în care cristalinul este foarte opac sau a fost afectat puternic de cataractă. În astfel de situații, modalitatea clasică oferă rezultate mai precise decât biometria optică.
Biometria optică oferă rezultate mai precise decât cea cu ultrasunete. Rezultatele în cazul biometriei ultrasonice depinde și de operator pentru că se pot strecura erori umane – acest lucru nu este însă întâlnit în cadrul clinicii noastre de oftalmologie.
Biometria nu este o procedură dureroasă, însă în cazul metodei cu ultrasunete, pacientul poate simți un disconfort în momentul contactului. În orice caz, sunt administrate picături cu anestezie pentru diminuarea acestui disconfort și obținerea unor rezultate cât mai precise.