Ce este miopia?
Miopia face parte din categoria viciilor de refracție, alături de hipermetropia și astigmatismul. Aceste afecțiuni oculare provoacă un deficit al dioptrului acular și duc la scăderea acuității vizuale. Pacientul care suferă de miopie vede clar imaginile de aproape, însă are dificultăți în perceperea obiectelor aflate la distanță. La baza apariției miopiei stau mai multe cauze, de la afecțiuni metabolice, la acțiunea factorilor de mediu și genetica – miopia de cauză genetică este cel mai frecvent întâlnită.
Ce tratament există pentru miopie?
În urma unui consult și a mai multor investigații care să confirme diagnosticul de miopie, medicul poate recomanda o corecție optică a vederii sau o operație pentru miopie. Este important de precizat că miopia nu este o afecțiune ce se vindecă, ci ea progresează și poate produce și alte complicații. Unii pacienți se confruntă cu modificări retiniene cum ar fi dezlipirea retinei, alții dezvoltă glaucom sau cataractă. Tocmai din acest motiv, la pacienții cu corecție optică trebuie urmărite dioptriile anual, dar și evaluarea fundului de ochi pentru a identifica din timp orice problemă la nivelul retinei.
Cel mai eficient tratament rămâne însă operația sau chirurgia refractivă – în funcție de afecțiunea oculară a pacientului, medicul va recomanda un anumit tip de intervenție chirurgicală – chirurgia cu laser, implantarea de lentile refractive intraoculare, extracția cristalinului natural și implantarea unui cristalin artificial, etc.
Cum decurge operația pentru miopie?
Operația pentru miopie, indiferent de tipul intervenției chirurgicale, se realizează rapid și fără dureri pentru pacient. Se folosește anestezie locală, deci nu vei simți nimic pe durata operației. După operație, s-ar putea să simți un anumit disconfort la nivelul ochiului operat – unii pacienți descriu acest disconfort cu senzația constantă de praf în ochi. Ochii pot lăcrima, vederea poate fi încețoșată, însă toate acestea dispar în scurt timp după operație.
Operația pentru miopie este un succes în majoritatea cazurilor. Există însă și excepții – maxim 2% din pacienți se pot confrunta cu o regresie a dioptriilor, însă se poate corecta cu un retuș, la minim un an după prima intervenție chirurgicală.