Ce este cataracta secundară?
Cataracta secundară, cunoscută și sub numele de PCO – sindromul de opacifiere a capsulei posterioare, este una dintre cele mai frecvente complicații care apar după operația de cataractă. Aproximativ 20% din pacienții care au trecut printr-o astfel de intervenție se confruntă cu cataracta secundară după o perioadă de câteva luni, chiar ani. Studiile arată că această complicație apare de cele mai multe ori în cazul pacienților mai tineri (spre exemplu, toți copiii care sunt operați de cataractă dezvoltă în cele din urmă și cataractă secundară) și în cazul pacienților care suferă de diabet.
Cum ajută capsulotomia?
Pacienții care suferă de cataractă secundară nu trebuie să mai treacă încă o dată printr-o intervenție chirurgicală de înlăturare a cataractei și înlăturare a cristalinului. Tratamentul în acest caz este capsulotomia cu laser. Scopul acestei intervenții este îndepăratarea opacifierii capsulei posterioare și redarea acuității vizuale – în urma acestui tratament rapid și eficient, pacientul se va bucura de o acuitate vizuală la fel de bună ca după operația de cataractă.
Cum se desfășoară capsulotomia cu laser?
Capsulotomia nu este o intervenție ce necesită spitalizare, ci se realizează rapid în cadrul cabinetului nostru oftalmologic. Se administrează picături pentru reducerea presiunii oculare, pentru dilatarea pupilei și pentru anestezie locală, fasciculul laser este focalizat pe capsula posterioară, iar medicul declanșează impulsurile pentru a forma o deschidere în capsulă ce va reduce opacifierea. Este o procedură complet nedureroasă, ce durează doar câteva minute. Înainte de această intervenție, pacientul va trece printr-o serie de teste care vor confirma că tratamentul cu laser poate fi efectuat în siguranță – capsulotomia nu este recomandată în cazul în care există vreo inflamație sau vreun edem macular.
După intervenție, pacientul își poate relua activitățile zilnice obișnuite. Există câteva riscuri ale acestui tratament, însă, așa cum îți va explica și medicul, ele apar foarte rar. Vorbim de lezarea cristalinului artificial, edem macular (apare la 2.5% din pacienți), edem cornean, dezlipire de retină (apare în 1.5-2% din cazuri), glaucom. Nu trebuie să te concentrezi asupra complicațiilor, ci mai degrabă asupra ratei de succes – 99% din pacienți dobândesc acuitatea vizuală de la început în aproximativ 1-2 zile de la această procedură.