Ce este pupiloplastia?

Irisul este un țesut foarte delicat și pretențios. Răspunde la lumină, se acomodează în orice mediu, se contractă și se dilată pentru a maximiza vederea. Însă, odată ce este deteriorat în mod semnificativ, nu mai poate reveni la normal, dar îl putem îmbunătăți prin metode chirurgicale, cum ar fi pupiloplastia.

Pupiloplastia este o procedură chirurgicală asupra irisului care modifică forma sau funcția pupilei. Această intervenție este efectuată de regulă pentru a corecta leziunile suferite de iris și pupilă după o traumă. O astfel de procedură este indicată și în situația în care implantarea unei lentile intraiculare lasă pupila descentrată. Dacă pupila nu este centrată, irisul ar putea să creeze o umbră pe lentilă, iar pupiloplastia este folosită pentru a corecta acest lucru și pentru a-ți aduce vederea la normal. O pupilă descentrată poate avea un impact negativ și la nivel estetic, aspect corectat din nou de pupiloplastia cu laser.

Indicații pentru pupiloplastie

Pupiloplastia este recomandată de obicei în corectarea defectelor de la nivelul irisului, congenitale (coloboma irisului ocular) sau dobândite în urma unor traumatisme, leziuni directe sau intervenții chirurgicale intraoculare complicate. Pupiloplastia cu laser mai este indicată în cazul pupilei descentrate sau neregulate, în cazul transplantului de cornee (pentru a preveni complicațiile postoperatorii) sau a sinechiilor anterioare periferice (glaucom primitiv cu unghi închis).

Cum decurge o astfel de intervenție?

Medicul este singurul în măsură să îți recomande acest tratament, în urma unei consultații în care va examina pupila și irisul. În funcție de problema identificată ce necesită corectare, medicul va folosi diverse tehnici de pupiloplastie cu laser, complet nedureroase pentru pacient. Va fi folosită anestezia locală, deci nu vei simți nimic pe durata intervenției. Pregătirea preoperatorie este esențială pentru determinarea abordării adecvate, a instrumentarului și a dispozitivelor necesare pentru a corecta defectele irisului și ale pupilei. Trebuie să se ia în considerare cantitatea și calitatea țesutului irisului rămas pentru a repara defectul. Medicul va decide dacă va folosi doar sutura irisului, dacă va folosi o proteză sau ambele variante.

Este important de precizat faptul că pupiloplastia poate să nu restabilească complet funcția normală a irisului, dar cu siguranță va îmbunătăți funcția unei pupile bine centrate, ceea ce va duce la îmbunătățirea acuității vizuale pentru pacient. Bineînțeles, aspectul cosmetic va fi, de asemenea, îmbunătățit.

Call Now Button