Ce este trabeculoplastia?

În prezent, trabeculoplastia cu laser este cel mai eficient tratament pentru glaucomul cu unghi deschis. O astfel de intervenție cu laser are ca scop lărgirea ochiurilor trabeculului – țesutul aflat la unghiul dintre iris și cornee care filtrează umoarea apoasă. În cadrul clinicii noastre, folosim un laser de ultimă generație pentru a obține rezultate precise. Statisticile au arătat faptul că trabeculoplastia poate reduce presiunea oculară chiar și cu 30% atunci când este utilizată de la primele simptome ale glaucomului (efectul acestei intervenții este comparat cu efectul pe care îl au cele mai puternice picături împotriva glaucomului).

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afecțiune oculară ce se manifestă prin degradarea treptată a fibrelor nervului optic. De multe ori, pacienții nici măcar nu știu că suferă de glaucom pentru că această afecțiune este asimptomatică – cei mai mulți pacienți ajung la medic în momentul în care glaucomul începe să producă primele efecte asupra vederii. Dacă nu este tratat, glaucomul poate duce chiar la pierderea vederii. Consultul periodic la medicul oftalmolog ajută la diagnosticarea glaucomului într-un stadiu incipient în care poate fi ținut sub control cu ajutorul trabeculoplastiei cu laser.

Cum decurge un astfel de tratament?

Trabeculoplastia este o o metodă de tratament non-invazivă, care poate fi realizată în regim ambulator fără niciun fel de problemă. Se folosește anestezie cu picături, deci pacientul nu simte niciun fel de durere sau disconfort. Întreaga procedură durează maxim 10 minute pentru fiecare ochi, timp în care este aplicată energia laser țesutului trabeculului. Rezultatul este o bună circulație a umorii apoase și scăderea presiunii intraoculare.
Cu toate aceste, este important de precizat faptul că acest tratament nu vindecă glaucomul complet – la unii pacienți, glaucomul poate fi ținut sub control doar cu ajutorul acestei intervenții realizate periodic, în timp ce alți pacienți vor necesita în continuare și tratament cu picături.

Trabeculoplastia cu laser nu are efecte adverse majore – se observă o inflamație minoră și un ușor disconfort la nivelul ochilor, care va persista timp de câteva zile și va trece de la sine. În cazurile mai severe (și destul de rare), medicul poate prescrie picături sau un tratament antiinflamator pentru a diminua disconfortul.

Call Now Button