Ce este microscopia speculară?
Microscopia speculară este o examinare oftalmologică non-invazivă, nedureroasă, ce are ca scop evaluarea corneei, mai exact identificarea numărului, densității și structurii celulelor endoteliale care au rolul de menținere a transparenței. Celulele endoteliale ale corneei asigură claritatea vederii.
Această investigație este realizată cu ajutorul unui echipament performant non-contact (se elimină în acest fel riscul transmiterii infecțiilor oculare), deci nu este nevoie de anestezie locală sau de folosirea unui gel de contact pentru a obține cele mai bune rezultate. Este o analiză extrem de rapidă și confortabilă pentru pacient.
Când este indicată microscopia speculară?
Microscopia speculară este folosită mai ales înaintea chirurgiei cataractei – în această situație cel mai important este determinarea numărului celulelor endoteliale.
Microscopia speculară reprezintă și modalitatea standard de identificare a pierderii celulare, a modificărilor ce pot să apară la nivelul dimensiunii și formei celulei în cazul persoanelor în vârstă sau a persoanelor care poară lentile de contact. Nu în ultimul rând, microscopia speculară ajută la diagnosticarea acestor afecțiuni care alterează structura și funcția endoteliului cornean, cum ar fi glaucomul sau distrofia Fuchs.
Pleomorfism și polimegatism
După cum spuneam, microscopia speculară analizează numărul de celule endoteliale, forma și dimensiunea. Cele mai important modificări apar la nivelul formei și dimensiunii. Celulele endoteliale au o formă hexagonală, iar orice abatere de la această formă poartă numele de pleomorfism. În ceea ce privește dimensiunea celulelor endoteliale, acestea trebuie să aibă o dimensiune similară – în momentul în care se observă o variabilitate mare a celulelor din punct de vedere al dimensiunii, vorbim de polimegatism.
Aceste celule endoteliale nu se regenerează – în momentul în care o celulă moare, celelalte cresc în dimensiune pentru a acoperi zona rămasă liberă. Însă acest proces funcționează până la un anumit punct. Dacă rămân prea puține celule endoteliale, transparența corneei începe să dispară, determinând și scăderea acuității vizuale. Tocmai din acest motiv este important să fie monitorizate modificările din structura celulelor, mai ales în cazul pacienților care suferă de diabet zaharat, glaucom sau diverse afecțiuni retiniene.