Ce este cataracta?

Cataracta este o afecțiune oculară destul de frecvent întâlnită în rândul persoanelor în vârstă care se manifestă prin pierderea progresivă a vedere și poate duce la orbire, dacă nu este tratată. Cataracta acționează asupra critalinului, unul dintre mediile transparente ale ochiului. Cristalinul este responsabil cu focalizarea imaginii pe retină, iar în momentul în care apara cataracta, partea din spatele critalinului începe să devină din ce în ce mai opacă. Rezultatul este încețoșarea vederii și în cele din urmă, pierderea ei.

Studiile realizate de-a lungul timpului arată faptul că peste 70% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani vor dezvolta la un moment dat cataractă. Însă există și cazuri mai rare în care cataracta apare la o vârstă fragedă – cataractă juvenilă, sau când aceasta este moștenită – cataractă congenitală.

Ce tratament există pentru cataractă?

Singurul tratament pentru cataractă este intervenția chirurgicală. În momentul în care observi că acuitatea vizuală scade treptat, ar fi bine să te programezi la un consult pentru a vedea exact care este cauza. Lucrăm cu echipamente moderne care ne ajută să punem un diagnostic precis și sigur. Dacă se constată că într-adevăr este vorba de cataractă, te vom programa cât mai repede la operație pentru a te bucura din nou de o vedere clară. Nu îți face probleme, operația de cataractă nu este deloc complicată. Dacă amâni operație, sperând că această afecțiune va trece de la sine, acuitatea vizuală se va înrăutăți din ce în ce mai mult și există șanse mari să apară și durerile oculare.

Cum decurge operația de cataractă?

Înainte de a intra în operație, în cadrul consultației vom stabili puterea dioptriei cristalinului. Operația durează maxim 10-15 minute și se realizează sub anestezie locală, deci nu vei simți nimic. Această operație presupune de fapt înlocuirea cristalului afectat cu unul artificial. După operație vei observa deja o îmbunătățire a vederii și îți vei putea relua activitățile zilnice, urmând recomandările medicului – trebuie să eviți să te freci la ochiul operat, să eviți eforturile fizice dificile, să eviți mediile poluante, etc. Toate aceste informații îți vor fi comunicate imediat după operație, iar dacă le respecți, vei avea parte de o recuperare ușoară.

Call Now Button