Ce este perimetria?

Perimetria reprezintă examinarea câmpului vizual cu ajutorul unui aparat numit perimetru. Rezultatul acestui test ne ajută să identificăm rapid zonele cu pierdere de vedere. Perimetria poate fi folosită pentru diagnosticarea afecțiunilor oculare sau neurologice care amenință vederea, pentru monitorizarea evoluției bolilor care afectează câmpul vizual, dar și pentru verficarea performanțelor vizuale în cazul anumitor activități recreative sau profesionale – perimetria este obligatorie pentru obținerea permisului auto, pentru tir sportiv sau pilotaj.

În cabinetul nostru, examinarea câmpului vizual se realizează cu un aparat Humphrey, de la brandul Zeiss – cel mai performant instrument folosit în măsurarea câmpului vizual și identificarea precisă a afecțiunilor. Acest aparat poate fi folosit cu succes pentru urmărirea evoluției glaucomului pentru că poate stoca rezultatele testelor și poate urmări modificările apărute în urma examinărilor succesive la un pacient.

Cine are nevoie mai des de perimetrie?

Perimetria este recomandată în special persoanelor care suferă de anumite boli ce pot afecta într-un mod negativ câmpul vizual. Câmpul vizual este întreaga arie vizuală percepută în momentul în care privești într-un punct fix. Din categoria afecțiunilor care pot îngusta câmpul vizual sau pot provoca alte deteriorări fac parte: glaucomul, diabetul, AVC, traumatisme oculare, afecțiuni endocrime, hipertensiune arterială, scleroză multiplă, etc.

Testul de perimetrie

Modul în care decurge un test de perimetrie este destul de simplu și rapid. Vei fi așezat în fața aparatului și vei fi rugat să privești înainte, în interior. Se testează fiecare ochi, pe rând – ochiul testat va purta corecție optică (doar dacă este necesar), iar ochiul netestat va fi acoperit pe durata examenului. Ți se va cere să urmărești o țintă centrală, iar în jurul ei vor apărea puncte luminoase. În momentul în care observi aceste puncte, vei apăsa un buton, iar computerul va înregistra punctele percepute și cele nepercepute. Pe durata examinării vei putea clipi fără probleme, fără să fie influențat în vreun fel rezultatul final. Aparatul Humphrey este suficient de performant încât să identifice clipitul și să îl includă în calculul final pentru interpretarea rezultatelor. Este extrem de important să te concentrezi pentru că doar apăsarea atentă a butonului ne va oferi informații reale despre câmpul vizual.

Call Now Button