Ce este ecografia oculo orbitală?

Ecografia oculo-orbitală este o investigație ce ne ajută să analizăm în detaliu fiecare structură a ochiului (cristalin, vitros, coroidă, retină, nerv optic), dar și țesuturile moi ale orbitei. Ochiul este unul dintre cele mai ușoare organe de explorat din punct de vedere ecografic datorită compoziției sale lichidiene. Ecografia oculo-orbitală este utilă în diagnosticarea și urmărirea evoluției anumitor afecțiuni oculare și se realizează doar la recomandarea medicului oftalmolog. Nu este un test de rutină, ci este folosit specific, doar în anumite cazuri.

Ecografia oferă informații utile despre structura oculară profundă acolo unde metodele clasice nu pot fi utilizate. Spre exemplu, dacă pacientul suferă de cataractă densă sau de hemoragie vitreană, examinarea fundului de ochi nu este posibilă, iar în astfel de situații, ecografia oculo-orbitală rămâne cea mai bună variantă pentru vizualizarea anatomiei oculare și a patologiei.

Când este recomandată?

De cele mai multe ori, ecografia oculo-orbitală este utilă în situații de urgență, în diagnosticarea unei perforații oculare, a dezlipirii de retină, corpi străini intraoculari, formațiuni tumorale sau hemoragii în vitros. Anumite afecțiuni pot avea un efect negativ asupra vederii, dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp – spre exemplu, dezlipirea de retină poate duce la pierderea vederii și la atrofierea globului ocular dacă nu este operată rapid.

În funcție de informațiile pe care le dorește, medicul va opta pentru modul A-scan, folosit în mod special pentru biometria oculară, sau B-scan, util în oferirea unor informații arhitecturale precise și a unor imagini asupra secțiunii globului ocular sau orbitei. În multe cazuri, sunt folosite ambele tipuri de scanări.

Cum se realizează?

Această procedură este lipsită de durere sau disconfort. Pacientul este așezat pe pat după ce a primit picături cu efect anestezic (aceste picături sunt folosite pentru creșterea confortului), închide ochii, iar la nivelul pleoapei este aplicat un gel special. Ulterior, sonda de ultrasunete este deplasată pe suprafața pleoapei pentru obținerea imaginilor care ajută la stabilirea unui diagnostic sau urmărirea evoluției unei afecțiuni. Este o examinare extrem de rapidă și eficientă, ce ne oferă răspunsurile pe care le căutăm.

Call Now Button