Ce implică fotocoagularea laser?

Fotocoagularea laser este un tratament ce are ca scop cauterizarea vaselor de sânge de la nivel ocular. Este o procedură destul de simplă ce constă în folosirea unui fascicul de lumină care are un efect termic în momentul în care intră în contact cu ochiul. Această intervenție se realizează sub anestezie locală – deși procedura în sine nu este dureroasă, pacientul poate simți o ușoară senzație de presiune la nivelul ochilor. Impactul dintre fasciculul de lumină și ochiul pacientului este controlat direct de către medic, însă pacientul trebuie să stea nemișcat și să urmeze întocmai indicațiile primite. Pentru rezultate precise folosim un aparat performant, de ultimă generație, marca Zeiss.

Când este recomandată fotocoagularea laser?

Fotocoagularea laser este recomandată pentru anumite afecțiuni retiniene vasculare, pentru tumori oculare, dar și în cazul dezlipirilor de retină. De cele mai multe ori, această intervenție este utilă în cazul retinopatiei diabetice – efectul acestei afecțiuni este apariția unor modificări la nivelul peretelui vaselor sanguine care determină dilatații vasculare și hemoragii intraretiniene. Dacă nu se intervine la timp, retinopatia diabetică provoacă o pierdere progresivă și ireversibilă a vederii – studiile au arătat că tratamentul cu lase în acest caz scade riscul de orbire în cazul pacienților cu diabet chiar și cu 60%.

Care sunt efectele adverse?

În timpul procedurii poate să apară hemorogia, ca urmare a atingerii unui vas retinian, însă această hemoragie poate fi stopată rapid și ușor. După finalizarea acestui tratament cu laser, unii pacienți au descris o senzație de arsură la nivelul corneei, o încețoșare a vederii, apariția unor pete mici în câmpul vizual sau restrângerea câmpului vizual. Toate aceste efecte adverse dispar în câteva zile sau săptămâni. În cazuri extrem de rare, această intervenție se poate finaliza cu o scădere permanentă a vederii pacientului dacă acesta mișcă ochiul în timpul intervenției și nu urmează indicațiile medicului de a privi într-o anumită direcție. În clinica noastră nu am avut niciun astfel de caz, toți pacienții au fost tratați corect și eficient cu ajutorul fotocoagulării laser.

Call Now Button