Ce este retinopatia de prematuritate?
Retinopatia de prematuritate este principala cauză ce duce la orbire în cazul copiilor. Factorii de risc pentru apariția acestei afecțiuni oculare este greutatea mică la naștere și vârsta mică de gestație. Tocmai din acest motiv, copiii care sunt născuți prematur necesită mai multe controale oftalmologice. Asta nu înseamnă că toți prematurii vor suferi de retinopatie. Evoluția acestei afecțiuni depinde și de modul în care nou-născutul a fost îngrijit după naștere (administrarea de oxigen joacă un rol important în acest caz), dar și de prezența unor alte afecțiuni precum anemia sau boala pulmonară cronică.
De ce retinopatia apare mai mult la prematuri?
Dacă te întrebi de ce retinopatia apare mai des în cazul copiilor prematuri, răspunsul este unul destul de simplu. Retina și vasele de sânge din această zonă încep să se dezvolte din ce în ce mai mult din săptămâna 16 de sarcină. Este un proces complex, ce durează până în momentul nașterii. La copiii născuți prematur, vorbim de un proces incomplet, în care vasele de sânge rămân nedezvoltate. O retină nevascularizată corespunzător și netratată duce în cele din urmă la pierderea vederii.
Dacă medicul neonatolog observă o problemă la nivelul retinei, îți va recomanda să mergi cu bebelușul la un control oftalmologic. În primă fază, această afecțiune debutează la nivelul periferiei retinei, însă ea continuă să evolueze dacă nu este tratată la timp.
Când este indicat tratamentul cu laser?
Retinopatia de prematuritate are 5 stadii, tratamentul cu laser fiind recomandat și eficient și stadiul al treilea. În stadiile 1 și 2, retinopatia poate regresa în mod spontan, însă ea trebuie să fie ținută sub control. În stadiul 4 vorbim de o dezlipire parțială de retină, iar în stadiul 5 deja se ajunge la o dezlipire totală de retină. În aceste stadii, tratamentul cu laser nu mai are efectul dorit. Acest tratament poate fi recomandat și în stadiile 1 și 2, dar doar dacă zona centrală a retinei a fost afectată. Procedura nu este una complicată, se realizează cu anestezie locală și are succes în peste 98% din situații.