Ce este iridotomia?
Iridotomia este o metodă de tratament eficientă pentru glaucomul cu unghi închis. Presupune realizarea unui canal de scurgere pentru umoarea apoasă, prin iris. Scopul acestui tratament cu laser este deschiderea unghiului dintre iris și cornee și eliberarea presiunii intraoculare.
Este o intervenție non-invazivă, nedureroasă și fără efecte adverse grave. Poate fi folosită atât ca formă de tratament, cât și ca formă de prevenție pentru anumite afecțiuni oculare.
Când este recomandată iridotomia?
Iridotomia este eficientă în cazul glaucomului cu unghi închis, numit și glaucom acut. Pentru glaucomul cu unghi deschis este indicată trabeculoplastia. Este important să nu confundăm cele două tipuri de afecțiuni pentru că se manifestă și se tratează în mod diferit. În cazul glaucomului cu unghi închis, crește presiunea la nivelul camerei posterioare și determină blocarea rețelei trabeculare și întreruperea eliminării umoarei apoase. Presiunea intraoculară crește într-un ritm rapid și așa apare prima criza de glaucom, ce se manifestă într-un mod extrem de dureros. În cazul în care nu este eliberată această presiune, apare deteriorarea ireversibilă a nervului optic și în cele din urmă, pierderea vederii.
O altă situație în care medicul poate recomanda iridotomia este sindromul de dispersie pigmentară – aici, tratament are scop de prevenție. Sindromul de dispersie pigmentară descrie afecțiunea oculară în care pigmentul irisului este dispersat prin partea anterioară a ochiului, de cele mai multe ori, ca urmare a deformării irisului. Folosirea acestui tratament în faza incipientă diminuează considerabil probabilitatea de apariție a glaucomului pigmentar.
Cum se realizează iridotomia?
Iridotomia se realizează în clinica noastră cu aparatură modernă pentru rezultate precise. Intervenția este una simplă – pacientul primește picături cu anestezic local, este plasată lentila de contact pe ochi, fasciculul laser este poziționat pe iris și sunt transmise mici impulsuri laser. Pacientul nu simte nimic pe durata tratamentului, însă există posibilitatea unei vederi încețoșate la final. Riscurile sunt extrem de rare și apar la aproximativ 1% din pacienții care trec printr-o astfel de intervenție. Aceștia pot resimți o inflamație oculară moderată și o sângerare ușoară, dacă vasele de sânge din iris sunt atinse.