Ce înseamnă examinarea OCT?
OCT este o investigație imagistică transversală a retinei mult mai eficientă și cu nivel mai înalt de precizie. Este una dintre cele mai folosite modalități de diagnosticare a afecțiunilor oculare, având avantajul vitezei și al confortului pacientului. OCT ajută la analiza profundă a straturilor retiniene, mai ales din punct de vedere al grosimii (informații esențiale pentru diagnosticarea glaucomului), fără a afecta în vreun fel țesutul ocular. Viteza de scanare este extrem de rapidă, iar rezultatele precise. În urma acestei examinări se obțin suficiente imagini cantitative (grosimea fiecărui strat al retinei), cât și calitative (formă, structură și localizare) pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament eficient.
Afecțiuni diagnosticate cu OCT
Tomografia oculară în coerență optică ajută la diagnosticarea mai multor patologii. Vorbim în principal de patologia retiniană care urmărește identificarea unor afecțiuni precum dezlipirea de retină, retinopatia diabetică, degenerescența maculară sau diverse boli retiniene ereditare. OCT-ul ajută și la diagnosticarea precoce a glaucomului prin scanarea nervului optic, dar și la urmărirea evoluției acestei patologii. Nu în ultimul rând, această investigație mai poate fi utilă în cazurile de chirurgie refractivă și în diagnosticarea unor patologii vasculare retiniene, cum ar fi ocluzii arteriale și tromboze venoase.
Când ai nevoie de OCT?
De cele mai multe ori, medicul recomandă această investigație în urma unui control de rutină, dacă a observat anumite modificări ce necesită o imagine mai precisă. Au fost situații în care pacienții au venit cu simptome precum vedere neclară, imagine deformată, slăbirea acuității vizuale, dureri oculare, senzația de arsură la nivelul ochilor sau senzația de corp străin, disconfort, etc., iar OCT ne-a oferit un diagnostic precis acolo unde nu am putut obține informații utile cu ajutorul metodelor clasice.
Tomografia oculară în coerență optică este o investigație de rutină ce ne oferă detalii specifice despre modificările de la nivel ocular. Dacă medicul îți recomandă o astfel de examinare, nu ar trebui să îți faci probleme pentru că nu înseamnă neapărat că suferi de o afecțiune gravă. În anumit situații, doar OCT-ul poate oferi informații utile pe baza căruia se poate stabili o schemă de tratament corectă și eficientă.